Proefabonnement

Schoorsteenbrand niet te bedwingen

Stookgedrag en slecht onderhoud grote boosdoeners

Arnhem | Gijsbert Termaat

De brandweer slaagt er maar niet in het aantal schoorsteenbranden naar beneden te brengen. Al een kleine tien jaar schommelt het rond de tweeduizend incidenten, ondanks campagnes die Brandweer Nederland bijna jaarlijks uitvoert.

„Schoorsteenbrand is een probleem waar we ieder jaar weer voor waarschuwen, maar kennelijk tegen beter weten in. Mensen nemen onze tips niet serieus en daardoor blijft het vaak misgaan. Met name deze weken is het bingo en staan de korpsen in de startblokken om uit te rukken”, zegt Marieke van der Horn van Brandweer Nederland.

In Gelderland ging het deze week in één nacht op zeven verschillende plaatsen mis en kwamen meldingen van schoorsteenbranden uit onder andere Nijkerk, Borculo, Arnhem en Harfsen binnen. Bij de laatste ging het om een woonboerderij met een rieten dak, waarvoor extra wagens bijstand moesten verlenen omdat gevaar bestond dat de hele woning zou afbranden.

De belangrijkste oorzaak van schoorsteenbranden is slecht stookgedrag, meent de brandweerwoordvoerder. „Als hout niet goed verbrandt ontstaat creosoot. Dat zijn onverbrande deeltjes, die samen een teerachtige laag aan de binnenkant van het rookkanaal vormen. Die laag is licht ontvlambaar en daarmee ontstaat dus vaak de ellende.”

Veilig stoken betekent vooral goed droog stoken. „En geen nat hout of plastic. We waarschuwen ervoor, maar toch gebeurt het echt en riskeren bewoners dus een brand. Toch is goed hout stoken alleen niet voldoende. Er zijn altijd wel onverbrande deeltjes die zich aan de schoorsteenwand hechten. Jaarlijks de schoorsteen laten vegen is dan ook een andere aanbeveling”, weet Van der Horn.

„Een brand kondigt zich vaak aan via een loeiend geluid in de schoorsteen. Wanneer je dat hoort, haal dan snel een emmer zand tevoorschijn en blus daar het vuur mee”, raadt Johan Schouten van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond aan. „Gebruik vooral geen water, want dan ontstaat enorme stoomvorming en kan het rookkanaal door de druk scheuren. Soms ontstaat daarbij zelfs een explosie.”

Marko van Leeuwen van het Verbond van Verzekeraars zegt dat de schade in de meeste gevallen wel verzekerd is. „Tenminste als er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan de woning. Doe je dat niet, dan kan een verzekeraar je nalatigheid verwijten en krijg je niks vergoed.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.