Voor onze klanten in Limburg:

Het RIVM roept mensen op om in de provincie Limburg geen hout te stoken. Dit heeft te maken met ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen.

Het stookalert geldt in principe voor de middag en de avond van de dag waarop het RIVM het advies afgeeft. Als de weersomstandigheden en /of de luchtkwaliteit niet verbeteren tijdens de nacht, kan het zijn dat het alert langer van  kracht blijft. Kijk hiervoor op www.rivm.nl/stookalert.

Wat een stookalert is?

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan een stookalert versturen in drie situaties: ongunstige weersomstandigheden, een slechte luchtkwaliteit (smog) door fijn stof of een combinatie van deze twee. Het RIVM geeft een stookalert af op basis van verwachtingen van het weer en de luchtkwaliteit. Bij de weersverwachting kijkt het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut naar de windsnelheid en de dikte van de onderste luchtlaag. Bij weinig wind en een dunne onderste luchtlaag kan rook blijven hangen. Het stookalert gaat uit als de helft van een provincie minimaal 6 uur lang een verwachting heeft voor deze ongunstige weersomstandigheden. Daarnaast kijkt het RIVM naar smog door fijn stof.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.