Er zijn ongeveer 2000 kleine en grote schoorsteenbranden per jaar. Onjuiste constructie van de schoorsteen, onjuiste diameter van het rookkanaal ten opzichte van het type openhaard of kachel, verkeerde brandstof en foute stooktechnieken zijn enkele oorzaken van schoorsteenbrand. Dodelijke ongevallen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging, meestal het gevolg van verstopping van het rookkanaal, komen helaas nog steeds voor.

Tijdens het stoken ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terechtkomen. Deze deeltjes vormen een teerachtige, zeer brandbare laag aan de wand van het rookkanaal die creosoot genoemd wordt. Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden celsius vliegt deze laag in brand en de schoorsteenbrand is een feit.

De mate van aanslag wordt mede bepaald door uw stookgedrag: smoort u uw kachel teveel, dan ontstaat hierdoor een onvolledige verbranding, waarbij extra afvalstoffen vrijkomen. Daardoor kan de schoorsteen ook verstopt raken. Er is dan weinig of geen trek. Verbrandingsgassen slaan terug de kamer in, waardoor er gevaar ontstaat voor koolmonoxidevergiftiging. Regelmatig de schoorsteen laten vegen is daarom belangrijk.

De oorzaken van dergelijke ongelukken kunnen in veel gevallen door een vakbekwaam schoorsteenveger bijtijds worden opgespoord. Dat het er te vaak niet van komt heeft o.a. te maken met het ontbreken van wettelijke richtlijnen voor het reinigen van rook- en ventilatiekanalen. Ook controleren wij de schoorsteen op loszittende delen en scheuren.

 

schoorsteenbrand

brand1

Schoorsteenbrand

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.