Veiligheid tegen schoorsteenbrand

Veiligheid: Richtlijnen voor het voorkomen van een schoorsteenbrand

bron: Brandweer.nl

Veiligheid. De schoorsteen heeft in de eerste plaats de taak alle rookgassen naar buiten af te voeren. Als tweede moet de schoorsteen er voor zorgen, dat het vuur goed “trekt”. In de derde plaats heeft de conditie waarin de schoorsteen verkeert een zeer belangrijke invloed op de brandveiligheid. Omdat vooral dit laatste punt nogal eens in de publieke belangstelling staat, wil de brandweer Beverwijk u daar over inlichten.

Wie een open haard of een kachel neemt haalt daarmee ook het risico van een schoorsteenbrand in huis. Een schoorsteen die niet goed functioneert, kan gevaarlijke situaties doen ontstaan. Menig menselijk leed en schade is hierdoor reeds veroorzaakt. Veiligheid voor alles.

Als ervaren schoorsteenveger weten we bij uitstek hoe belangrijk het is om uw schoorsteen goed te onderhouden en schoon te houden. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is het voorkomen van schoorsteenbranden, die elk jaar veel schade aanrichten aan woningen en eigendommen.

Het is dan ook van groot belang om een aantal richtlijnen te volgen om te voorkomen dat een schoorsteenbrand bij u thuis ontstaat. Hieronder hebben we enkele belangrijke tips voor u op een rijtje gezet.

De Richtlijnen

Ten eerste is het cruciaal om regelmatig uw schoorsteen te laten vegen en inspecteren door een professionele schoorsteenveger. Dit is niet alleen van belang voor de veiligheid, maar ook om ervoor te zorgen dat uw schoorsteen optimaal functioneert en uw huis goed verwarmt.

Daarnaast is het belangrijk om droog hout te gebruiken bij het stoken van uw open haard of houtkachel. Nat hout of hout dat niet goed gedroogd is, kan namelijk leiden tot een ophoping van creosoot in uw schoorsteen, wat een belangrijke oorzaak is van schoorsteenbranden.

Ook is het aan te raden om een vonkenvanger op uw schoorsteen te plaatsen om te voorkomen dat vonken uit uw schoorsteen komen en brand veroorzaken. Daarnaast is het verstandig om een koolmonoxidemeter te installeren, zodat u op tijd gewaarschuwd wordt als er gevaarlijke concentraties koolmonoxide in uw huis ontstaan.

Tot Slot

Tot slot is het belangrijk om uw open haard of houtkachel niet onbeheerd achter te laten en geen brandbare materialen in de buurt van uw schoorsteen te plaatsen. Hierdoor wordt de kans op een brand aanzienlijk verkleind.

Als u deze richtlijnen volgt, kunt u de kans op een schoorsteenbrand in uw huis aanzienlijk verkleinen. Wilt u meer informatie over het onderhouden van uw schoorsteen of wilt u uw schoorsteen laten vegen en inspecteren door een professionele schoorsteenveger? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Als de brandweer voor de deur staat is het te laat!

lees meer berichten

Overige berichten